Nisse Hellberg

Tjackade Nisses senaste soloplatta idag. Väntade över ett år på ett billigare pris. Hans förra var ok men det är ju ingen hemlighet att jag rankar Nisses tillfälligt? nedlagda band Wilmer X som Sveriges bästa, kanske genom tiderna. Solo kör han någon sorts rockabilly. Det är i alla fall ståbas med. Det verkar var en bra platta. Saknar dock de explosiva powerpoplåtarna. Passar säkerligen inte i konceptet. "En doft av läder" som handlar om en stundande vår med fotboll är enkel men primitiv och riktigt bra.
Såg Nisse på Gotland sommaren 2007. Han körde inga Wilmer-låtar förutom "MS Collinda" som endast finns på boxen "Arkiv X".
I övrigt tror jag att jag har det mesta med Wilmer X.

Ranking Wilmerplattor:

1. Djungelliv
2. Under hot
3. Hallå världen
3. Silver

De två första är från -83 och -84. Hallå världen från 1995 och Silver från början av 2000.

Låtar just nu:

1. Vem är den flickan
2. Missisippi flyter fram
3. Simma till Amerika

I bilen kör jag Alkaline Trios förra platta. Alltså inte den fantastislka "Agony and Irony" från 2008. Den verkar bra men inte i klass med det sistnämnda verket.
Givetvis tycker "de gamla" fansen att de sålt sig med en mer "kommersiell produktion".  Musiken kallas tydligen emo. Inte vdet jag men för mig låter det som klassisk power/punkpop med schyssta arr. Möjligen kan de uppfattas som lätt pompösa.

Congressen 31 2008

Ja, då var det genomfört även om vi hamnat en bit in på ett nytt år.

Värd: Ulf

Plats: Brunskogsbacken

Deltagare: Alla

Mat: Het kycklinggryta med sallad och bröd. Congresser till kaffet.

Dryck: Starköl, vitt vin och whisky (Grants och Bells).

Minnesvärda händelser: Se referat och döm själva.


Efter att ha förberett mat och dukning gav jag mig iväg till IF Lindens klubblokal. La in bärs och lite brännvin i kyl och frys. Sedan promenad till Farsta Centrums tunnelbana där graabbarna väntade. Mats något försenad. Pytte skulle ansluta direkt till B-backen.
Vi drog upp mot Molkomsbacken, Congressens vagga, för att insupa atmosfären vid 28:an. Fantastiskt! Gick vidare mot Nykroppagatan 25 där vi tog en vätskepaus.
Kenneth överraskade med att slita upp mängder av dokument från Congressens historia. Alla bitar föll på plats. Nya uppgifter kommer att publiceras under respektive år. Det innebär ändringar i redan publicerade inlägg. Per överraskade med att meddela att han för fyra månader sedan blev far för, som han tror, sitt tredje barn. Vi körde också för första gången sedan 1992 en invägning. Följande resultat:
Göran       99kg
Roger       90kg
Mats         122kg
Per           100kg
Kenneth  104kg
Håkan     112kg
Ulf              79kg
Sedan dags att företa den långa vandringen till middagslokalen. Tungt för vissa. Hälsporre angavs bl. a. som orsak till den långsamma takten.

Chips, öl och V.75 följde. Satte första spiken men bommade redan i andra loppet. Samtidigt drog handbollen igång och där gick det dessvärre lika illa. Till slut fick vi 5 rätt och 37 spänn.

Middagen funkade fint. Till kaffet och congresserna kunde vi avnjuta Rogers gåva till värden. En dataskiva. Många bra musikstycken.
När whiskyn började inmundigas gick vi igenom samtliga Congresser. Många bitar föll på plats. K:s tidigare nämnda "bekännelser" lästes upp och lockade till många skratt. K. började därefter att bli en smula trött.
Körde DVD:s; Saga, Styx och David Gilmour bl.a.
Håkan och Kenneth lämnade först. Den sistnämnde ledsagades trapporna ner av Per.
Per och Roger åkte därefter. Göran, Pytte och Mats härdade ut till typ halv två.
Sammanfattningsvis var detta enligt mig en trevlig kväll och jag ser redan fram emot nästa möte som kommer att arrangeras av Kenneth.

Congressen 22 1999

Ulf skulle vara värd men slarvade bort det förtroendet genom att inte hitta en lämplig lokal därför flyttades Congressen för första gången ut på offentlig lokal.

Värd: Ulf 

Plats: Snaps

Deltagare: Rätt många.

Mat: Ja, krogmat.

Dryck: troligen endast öl.

Minnesvärda händelser: Inte många.

Förberedelser 6

Har beställt congresser. Jävligt dyra!
Skulle beställa konsertbiljetter till Debaser. Dyker upp en ruta med en kortläsare. Vad är det, tänker jag. Köpet går inte att genomföra utan en sån. Kommer hem och upptäcker ett oöppnat paket från Nordea. Kom i maj. Ringde Nordea och sa att jag saknar kod på mitt kort. Funkar inte utan kod.

Idag måste Kim Andersson börja bomba.

Förberedelser 5

Har tyvärr glömt att fixa congresser. Kanske ska lägga det på Håkan? Eller införa en ny bakverkstradition?

Träffade Ola "Jeff" Ericsson för någon vecka sedan. Han kom med följande upplysningar: Glenn Stolpe dog av en överdos i Thailand. "Enkan" bor i sitt föräldrahem någonstans efter Ågestabron eller militärbron.

Dagen före nyårsafton såg jag Jan "Nalle" Lund på bolaget.

I somras träffade jag Per -Åke "Bullen" Berg i Farsta Centrum.

Roffe "Näbbe" Pettersson ser jag varje vecka då han är hårt engagerad i Hammarby Handboll.

Congressen 20 1997

Värd: Roger, Håkan och Pytte.

Plats: Rogers villa i Stureby.

Deltagare: Osäkert. De flesta.

Mat: Det serverades exotisk fisk. Bl.a haj.

Dryck: Tror att nubbandet minskade under slutet av 1990-talet. Dock struntade den aspirerade medlemmen Göran i detta och drack, enligt uppgift, sju dricksglas av den starka spriten.

Minnesvärda händelser: Självklart Görans invigning parat med det ambitiösa försöket att lämna julmaten därhän. Själva resultatet blev kanske lite mindre lyckat.
Däremot tror jag Mats var tidigare med att försöka bredda kockambitionerna.
Under hela kvällen rullade en porrfilm på en undangömd tv. Ingen tittade. Sista gången dylikt har varit med.

Congressen 18 1995

Värd: Roger

Plats: En båt. Möjligen Vielle Montagne.

Deltagare: Osäkert.

Mat: Troligen det vanliga.

Dryck: Mycket.

Minnesvärda händelser: Kenneth och Ulf höll i ett möte för att göra "Julmiddagen"/"Congressen" seriöst. Kenneth skrev ett protokoll som lämnades fram året efter.
Mycket förstörelse från sekreteraren. Tidigt illamående hos de båda mötesledarna.

Congressen 16 1993

Värd: Håkan, Pytte.

Plats: Någon sorts festlokal i Alvik.

Deltagare: Osäkert, men kanske alla. D.v.s., Roger, Pytte, Håkan, Per, Mats, Ulf och Kenneth. Göran långt ifrån inval.

Mat: Fortfarande julbetonat.

Dryck: Rätt mycket.

Minnesvärda händelser: Lokalen var avsedd för ca 1000 ätande så det blev en aning ödsligt. Rätt så kyligt också. Värdarna hade laddat med en rejäl ljudanläggning som gjorde "Los Endos" full rättvisa. Det var stenhögt.

Förberedelser 4

Var på Bolaget idag. Blev några bärs och lite whisky. Dags att börja se över ingredienserna till käket. Pytte har varit aktiv på bloggen och lämnat ett par viktiga rättelser.

Hopp

Bloggen kallas Hoppopop. Pop för musikintresset och hopp för idrottsintresset. Började som friidrottstränare redan 1978 och slutade? 2008. Några av mina tonåriga adepter kom ner en kväll i augusti och meddelade att de skulle lägga av. Tråkigt, men samtidigt kändes det som jag fick en väg ut. Har inte varit lika kul de senaste åren. Oftast trevliga adepter och stimulerande träningar. Samtidigt har det kännts som att ambitionsnivå hos både adepter och förening har stannat av genom åren. Och jag orkar inte riktigt genomföra det ytterligare ökade engagemanget som skulle krävas för att gå vidare.
Andra orsaker är att vi på IP fått ökad konkurrens om ytan o och med konstgräset. De flesta tycker att konstgräsexplosionen är bra. Det gynnar fotbollen och spontanidrotten. Problemet för oss är att vi aldrig är ensamma på IP.
En annan orsak är att talangfulla adepter har lämnat oss. För ett par år sedan började ett antal på en skola med friidrottsprofil. Två år senare var ingen kvar i föreningen. En hade bytt klubb. Resten hade slutat! Vad det nu berodde på kan man väl ändå säga att profilskolevalet inte gynnade IF Linden.

Har under hösten ändå tagit ett pass i veckan med ett par av de äldre (18-19 år). Kul att jobba med folk med höga ambitioner.
Kanske får också instruktörsådran näring under våren då jag kommer att ta endel pass i sonens handbollslag. Koordination, snabbhet och hoppstyrka på programmet.

Congressen 12 1989

Hoppar i kronologin.

1989 ställdes hela härligheten in av respekt mot en av medlemmarna. Själv var jag i Indien. Men, som Ulf Lundell en gång sa; "En inställd spelning är ändå en spelning".

Förberedelser 3

Gick ner i källaren och rotade i min undanhängda jeansjacka. I en av innerfickorna låg en illa skriven och svårtydd förteckning över Congressen från 2007-1993! Alltid något. 1998 var tydligen Kenneth värd. Känns som vi varit hos Kenneth i Tyresö mer än två gånger. Kan det vara så? När började vi med "Direktörn"?

Något helt annat

En blogg ska kanske försöka vara lite kontroversiell. Sticka ut. Man får generalisera. Jobbar inom skolans värd sen 25 år. Är fritidspedagog och parar det arbetet med att undervisa i Svenska som andraspråk.
Skolan har varit mycket fokus under senare år. Eleverna hänger inte med, det är stökigt och lärarna är mer eller mindre kompetenta.Jag kan tala mycket om det men vill från ett "besserwisserperspektiv" kommentera två nyliga undersökningar som litet grann visar hur lite icke insatta vet. Före jul kom en undersökning som visade på sambandet mellan flickors frukostvanor och tidig sexualdebut. Föga överraskande fann det ett starkt samband mellan dåliga frukostvanor och tidig sexualdebut. Resultatet raljerades bort i pressen.
För några dagar sedan kom en undersökning som visade att mopedintresserade pojkar som dessutom trimmade motorerna löpte större risk att hamna i kriminalitet och före det prestera dåligt i skolan. Grejen, enligt mig, är att det är samma personer som utsätter sig för detta riskbeteende även om just dessa exempel är hårt könsstyrda. De har kommit fler rapporter som visar samband med rökning, samband med låg fysisk aktivitet, oförmåga att fördjupa sig osv. Samband med en i förlängningen sämre livskvalitet. Det här flera inom skolvärlden observerat för länge sedan men det blir inte sant förrän forskarna säger sitt.

Congressen 5 1982

Återigen endast tre deltagare.

Värd: Per.

Plats: Molkomsbacken.

Deltagare: Per, Ulf, Kenneth och Pytte.

Mat: Det vanliga.

Dryck: Det vanliga.

Minnesvärda händelser:  Detta var en nyårsafton. Vi var tydligen inte bjudna på något mer spännande. Eller var lojaliteten till idéen starkare? Vid tolvslaget gick vi ut för att smälla smällare. Jag skickade upp en på en balkong med orden "I wanna dedicate this chinapuff...

Hade nyss Roger i luren. Han verkade ok.


Årtal

Kanske ska vi chansa på att 2000 var hos Per i Gnesta, 1999 Ulf på krogen Snaps, 1996 hos Mats i Stureby. Undrar om inte Pytte har haft något på Ringvägen? Fållan 1986, Bergshamra 1987?

Förberedelser 2

Har fortfarande ont i ryggen. Väntar på att fika med några av L:s väninnor. Vi fyller båda år idag. Fick en lammullströja av L. Hon fick ett smycke inköpt på Gotland under jullovets Visbybesök. Smycket kallas Fröjelkulan. L. föreslog själv den presenten och var också med när vi handlade.

Inför mötet den 24:e tror jag maten blir något modernt med asiatisk touch. Bakverker Congresser kanske går att beställa? Tror att Göran för två år sedan hade letat upp ett halvsekelt gammalt recept och chockade med klockrena Congresser.
Drycker blir vitt vin och starköl.

Den pågående historiken måste jag på något sätt få grepp om. Kanske så här:
2007        Estland
2006       Värmdö       Göran
2005        Stureby       Mats
2004        Båten          Roger
2003       Tystberga    Per
2002       Roslagen    Göran
2001       Tyresö          Kenneth
2000
1999
1998
1997       Stureby        Roger, Göran, Pytte (fiskfesten)
1996
1995       Båten          Roger
1994
1993       Alvik               Håkan
1992
1991
1990
1989     Inställt
1988    
1987    
1986
1985
1984
1983
1982    Molkomsbacken Per

Ska läggas in: Ulf, Örnebo, Fållan, Snaps
                           Pytte, Brännerigatan, Bergshamra, Hornsgatan
                           Mats, Kapellgränd, Stureby
                           Kenneth, Tyresö
                           Per, Gnesta
                           Roger, Båtenx2?

Ändå saknas det två eller tre tillfällen. Läsekretsen får hjälpa mig.

Congressen 4 1981

Nämde tidigare att "Julmiddagen" inte alltid var högprioriterad i början. Vi saknar namn och jag vill minnas att det var många skidresor som "ställde till" det. En annan faktor tror jag är att alla vi träffades ändå regelbundet. Till skillnad mot senare år när folk flyttar eller får andra umgängen.
Vad prtade vi om? Ända fram till sekelsiftet dominerades diskussionerna av minnen kring tidigare Congresser eller andra små skandaler. Roger brukade få en stund för att målande berätta om sina eskapader framförallt på den kvinnliga fronten. Överhuvudtaget har vi ända fram till nyligen saknat ett "djup". Tror knappt någon av oss bekände oss till någon speciell "rörelse" under tonårstiden.
1981 var det premiär för en ny medlem: Höjdhopparen Kenneth. Han fick äran att arrangera. Han blev den andre
arrangören. Fortfarande tror jag vi körde någon sorts knytis. Sedemera fick värden göra käket men tog betalt.

Värd: Kenneth

Plats: I Kenneths föräldrars lägenhet. 

Deltagare: Per, Ulf, Kenneth.

Mat: Det vanliga.

Dryck: Det vanliga inklusive svartvinbärsbrännvin.

Minnesvärda händelser: Kanske att Kenneths mamma och pappa kom hem. Pappan fick en stänkare. Även detta år utgång. Denna gång till något som hette Mariahissen. Den längste av oss ropade tidigt på Ulrik.




Förberedelser 1

Har fått några svar på mailen från presumtiva deltagare. Pytte pratar om mystik och Mats om fotboll. Kul idè. Men så spektakulärt  kommer det inte att bli. Hemligheten med middagarna var ju att vi inte gjorde något. I många fall var kvällen slut efter ett par timmar för några av medlemmarna.
Blir allt mer orolig för att inte komma ihåg år, plats, värd i en korrekt ordning. Hittade ett protokoll, det enda som någonsin har funnits, författat av K.W. I protokollet står det om beslutet att tillåta kvinnor, eller med K:s vokabulär, fruntimmer att deltaga i Congressens möten. Han menar också att det är först här 1995 som Congressen får sitt nuvarande namn. Det tidigare namnet var "Julmiddagen".

Musikvalet är viktigt. Jag saknar CD:s med t.ex Genesis och Pink Floyd. Jag har dessa på DVD men de är sedan 2,5 år utlokaliserade till Per. Kanske kommer han med dom. Jag har tjocktv, även det en återgång till den gamla tiden.

Hittade Congressens egna samlingsvolymer där både Genesis, Supertramp och Neil Young är representerade. Jag tror musiken kommer att funka.

Congressen 3 1980

Under detta år hade de flesta avslutat sin militärtjänst. Vår middags tradition var ännu inte så djupt rotad att alla släppte allt för att vara med.


Plats: Hos Per

Deltagare: Per, Ulf

Mat: Sedvanligt julbord

Dryck: Ingen förändring

Aktivitet: Utgång till en pub vid Fridhemsplan.

Minnesvärda händelser: Inga

Eller skedde detta ett helt annat år?

Ryggbesvär

Under gårdagen accelererade ryggsmärtor i den övre högra delen snabbt till inskränkt rörelsefrihet. Har sällan haft ont i ryggen så dessa smärtor var en nyhet. Efter en timme i ryggläge vid hemkomst var det stort sätt lögn att komma upp. Som tur var har jag Citodon sparat sedan min korsbandsoperation för drygt två år sedan. Dessa tabletter lindrade. L. sa att det jag hade var ett klassiskt ryggskott.
Problem på morgonen då Ju. fick hjälpa till med skorna. Det värsta väntade dock: Att skrapa bil och krångla sig in i densamma. Tråkigt nog hade dörren frusit igen och med mina begränsade krafter var det marigt att öppna. Jag fick lägga ner det projektet. En smula olyckligt därför att torsdag är "städdag" på gatan. Böter väntar ikväll! Hann dock i tid till jobbet via tunnelbana och buss.

Under gårdagens planeringsdag diskuterade vi julklappar. Mina manliga kollegor J. och C. hade båda fått böcker med Italien som gemensam nämnare. J. Göran Häggs bok om Mussolini och C. maffiaboken av Saviano. Båda herrarna är stora Italienvänner och mer än måttligt intresserade av italiensk fotboll. Böckerna födde frågor om nationalism, svaga stater och svårigheten att komparera Italien med något annat land i dessa frågor. Exempelvis bestod "Italien" och "Tyskland" båda av  småstater under mitten av 1800-talet. Varför framstår Tyskland som betydligt starkare som stat även efter DDR:s inträde? Varför är italienaren i gemen betydligt mer intresserade av sitt favoritklubblag än "Gli Azurri? Vi enades om att språket är en viktig enhetsfaktor. Nord-syd perpektivet är också väldigt talande i Italien.

Ryggen känns hyfsad efter ett par tabletter. Har inte minne av något utlösande. Skrapade två bilar i tisdags. Under mellantiden var det träning med knäböj, bänk och chins. Tunga lyft parat med ovanliga rörelser kanske gav grogrund åt en överansträngning.

Congressen 2 1979

Första dagen på jobbet. Har ändrat lite i schemat. Kul att träffa arbetspolarna.

Hade svårt att somna igår. Delvis berodde detta på att jag, ofta förgäves, försökte minnas Congressens möten genom alla år. För några år sedan kom jag ihåg det mesta. Detta blir svårt!


1979 var året vi födda 1960 gick ut gymnasiet. Per, Roger, Pytte och Ulf var på bilsemester i Europa.
Det fanns i början en oskriven regel att sammankomsten skulle ske mellan jul och nyår. Maten skulle vara traditionsenlig julmat. Senare luckrades dessa regler upp men 1979 var det strikta regler.


Plats: Återigen hos Per.

Deltagare: Per, Ulf, Pytte, Roger. Håkan? Mats, kom senare?

Mat: Som tidigare kompletterat med Rogers mammas krabbstuvning med krutonger.

Dryck: Starköl, julmust, sprit.

Aktivitet: Kortspel

Minnesvärda händelser: Var det här det brändes i bordet? Mats käkade ett kilo chokladprickar? Låg någon i badkaret?

Congressen 1 1978

Ska försöka genomföra en kronologisk genomgång av Congressens historia. Jag har tidigare gjort ett försök. Kanske 10-15 år sedan men som jag förgäves har letat efter. Skrevs ut på en ålderstigen skrivmaskin i Villa Örnebo i Farsta Strand.
Namnet "Congressen" kommer från ett bakverk som tjänade som "kaffe o kaka" under den allra första sammankomsten. Själva stavningen har myntats senare och är möjligen inte helt korrekt. Congressen var inte heller vedertaget som namn från början.

I alla fall, vad kommer vi ihåg från det första tillfället?

Deltagare: Ulf, Per, Roger, Nalle och möjligen Pytte. Eller var Roger inte med? Alla utom Roger var klasskamrater på Sam/Hum-linjen på Farsta Gymnasium. År 3. Nalle var med för sista gången.

Plats: Pers föräldrars lägenhet, Molkomsbacken 28.

Mat: Traditionell julmat a la knytkalas. Congresser.

Dryck: Starköl, julmust, nubbe och dessertvin.

Aktivitet: Kortspel.

Minnesvärda händelser: Var det inte här som en jämnårig grannflicka tittade in? Den första av många diskussioner kring att "tillåta" flickor sedemera kvinnor delta under Congressens "möten". Vill minnas att Per och Roger är de som genom åren pläderat hårdast för ett kvinnligt inträde. De flesta andra tycker att sådana påfund mera hör till andra sammankomster, typ resor till Norrtälje.

Första inlägget

Hej!

Dags att starta blogg! Varför? Jag tycker det är kul att skriva och givetvis är jag också inspirerad av min 16-åriga dotter. Själv är jag 49 år om fem dagar. i morgon börjar jobbet (skola). Kommer säkert återvända till det området vad det lider. Jag gillar musik och sport och det kommer jag också att skriva om. Jag börjar nu:

Fick inte så många julklappar vilket har varit ganska väntat under säkert 25 års tid. För att åtminstone få en la jag till en DVD på min nästan månatliga Ginza-beställning. En DVD med Ian Hunter från 2005. Endast 99 spänn. Några dagar efter gåvotillfället drog jag igång den. Många hits från både Mott the Hoople och från den tidiga solokarriären framfördes med gott resultat. "Roll away the Stone" har förvisso låtit bättre men avslutningen med "All the way from Memphis" rockade hårt. Som gästgitarrist under denna låt gled Brian May in. Vilket ljud han har i guran! Enligt en semivän till mig har Brian alltid alla reglage på max.
Nåväl. Stunden med Hunter fick mig att några dagar senare spela igenom annat med Hunter och Hoople. Bl.a körde jag "The Golden Age of Rock´n Roll" med Hoople, Wilmer X och Gyllene Tider (Gyllene tider för rock´n roll). Den sistnämnda låten hämtad från bonus-EP:n som följde med "Moderna Tider" 1981. Bäst är nog den ommixade versionen av en livetagning med Hoople. Till slut förde "resan" mig till "Mott the Hoople Live" från 1974. Den har jag inte lyssnat på sen, ja, säkert 30 år. Det märkliga var att jag kom ihåg vart enda ord av mellansnacket. Bl.a det långa pratet under "Angeline".  Han pratar om "slags" vilket jag fortfarande inte fattar. Överhuvudtaget är jag ingen låttextkille. Därför saknar jag både Dylan och Lundell i samlingen. "Mott the Hoople" kategoriseras oftast som ett s.k glamband. Alltså "Sweet", "T-rex" och en viss Bowieperiod. Bowie skrev också  "Motts" genombrottslåt "All the young Dudes".  Jag tycker nog att Mott/Hunter var bredare än så. Hunter är för övrigt en stor Dylanvän men blandar det med finurlig pop och kraftrock. Kul att återupptäcka en gammal idol men också en påminnelse om tid och hur vissa saker påverkar en. Av 2008års skivor är det väl endast "Alkaline Trio" och kanske "The scarecrow" med Avantsia-projektet som sätts på 2030.
Nu är detta inte en nostalgiblogg men gamla plattor förtjänas att tas på allvar.

Till nästa gång kommer det nog att handla om förberedelserna inför den 31:a sittningen med "Congressen". Ett gäng män som en gång om året samlas för att umgås tillsammans. Start i december 1978.

RSS 2.0